„Ogród nadziei”

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020
Europejski Fundusz Społeczny

nr umowy: RPSW.09.02.03-26-0001/20-00

! SZANOWNI PAŃSTWO !

Zgodnie z Uchwałą Zarządu Stowarzyszenia PROREW nr 01/10/2020 z dnia 16.10.2020 r. informujemy, iż Stowarzyszenie kierując się bezpieczeństwem Uczestników Projektów, Podmiotów współdziałających ( m.in. Firm związanych z realizacja staży, zatrudnieniem subsydiowanym, świadczącym inne usługi) oraz pracowników Stowarzyszenia PROREW w związku ze zmieniającą się dynamicznie sytuacją epidemiologiczną w zachorowalności na COVID-19 w Polsce oraz stosując się do rekomendacji Głównego Inspektora Sanitarnego zwraca się z prośbą, aby wszelkie sprawy związane z realizacją projektu zgłaszać w formie elektronicznej lub telefonicznie. Wizyta osobista w biurach projektów i siedzibie głównej Stowarzyszenia możliwa jest jedynie po wcześniejszym umówieniu się na konkretny dzień i godzinę.

KONTAKT Z KADRĄ PROJEKTU „OGRÓD NADZIEI”:

Numer i nazwa Osi priorytetowej: RPSW.09.00.00 Włączenie społeczne i walka z ubóstwem

Numer i nazwa Działania: RPSW.09.02.00 Ułatwienie dostępu do wysokiej jakości usług społecznych i zdrowotnych

Numer i nazwa Poddziałania: RPSW.09.02.03 Rozwój wysokiej jakości usług zdrowotnych (projekty konkursowe)

Instytucja, w której złożono wniosek: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, IZ RPSW

Numer naboru: RPSW.09.02.03-IZ.00-26-288/20

Typ operacji w ramach naboru: Deinstytucjonalizacja usług opieki medycznej nad osobami potrzebującymi wsparcia
w codziennym funkcjonowaniu głównie z powodu zaburzeń psychicznych i/lub uzależnienia od alkoholu i/lub uzależnienia od substancji psychoaktywnych, obejmująca w szczególności: b) tworzenie oraz wsparcie działalności zespołów leczenia środowiskowego (domowego);, Deinstytucjonalizacja usług opieki medycznej nad osobami potrzebującymi wsparcia
w codziennym funkcjonowaniu głównie z powodu zaburzeń psychicznych i/lub uzależnienia od alkoholu i/lub uzależnienia od substancji psychoaktywnych, obejmująca w szczególności: c) tworzenie oraz wsparcie działalności hosteli oraz innych ośrodków (zespołów) opieki pozaszpitalnej wskazanych w punkcie 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie resortowych kodów identyfikacyjnych oraz szczegółowego sposobu ich nadawania;, Deinstytucjonalizacja usług opieki medycznej nad osobami potrzebującymi wsparcia w codziennym funkcjonowaniu głównie z powodu zaburzeń psychicznych i/lub uzależnienia od alkoholu i/lub uzależnienia od substancji psychoaktywnych, obejmująca w szczególności: e) wsparcie psychologiczne i /lub szkolenie dla opiekunów, w szczególności członków rodzin, w zakresie opieki medycznej nad osobami potrzebującymi wsparcia w codziennym funkcjonowaniu;

Partnerzy:

Głównym celem projektu jest rozwój od 01.09.2020 r. do 30.04.2023 r. wysokiej jakości usług zdrowia psychicznego, opartych na modelu leczenia środowiskowego skierowanych do 125 (36K,89M) osób zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz ich otoczenia 413 os. (282K,131M): zamieszkujących na terenie powiatu kieleckiego w woj. świętokrzyskim w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Cel główny przyczyni się do osiągnięcia celu szczegółowego PI 9iv – Ułatwianie dostępu do przystępnych cenowo, trwałych oraz wysokiej jakości usług, w tym opieki zdrowotnej i usług socjalnych świadczonych w interesie ogólnym.

Projekt przyczyni się do osiągnięcia:

-Celu szczegółowego 9.2.3RPO WŚ-Zwiększenie dostępności usług zdrowotnych

-Celu strategicznego 3 Strategii Rozwoju WŚ do 2020: Koncentracja na budowie kapitału ludzkiego i bazy dla innowacyjnej gospodarki

Projekt jest spójny z:

-Regionalnym Programem Ochrony Zdrowia Psychicznego dla Województwa Świętokrzyskiego na lata 2018-2022

-Wojewódzkim Programem Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na lata 2014-2020

Osiągnięcie celu wyrażać się będzie poprzez zaplanowane rezultaty projektu m.in.:

-Utworzenie i prowadzenie dotychczas najmniej dostępnej formy opieki osób uzależnionych od środków psychoaktywnych,
w tym alkoholu – 1 hostel oraz prowadzenie w nim profilowanych programów psychoterapeutycznych i rehabilitacyjnych

-Wprowadzenie innowacyjnego modelu oparcia społecznego, składającego się z dwóch zespołów leczenia środowiskowego oraz edukatorów oparcia społecznego pracujących z rodzinami osób po kryzysach psychicznych i ich otoczeniem

-Podnoszenie kompetencji/kwalifikacji i integracja otoczenia osób po kryzysach psychicznych i uzależnionych w celu budowy wspólnej wizji terapii i zwiększenia dostępności specjalistów.

Grupy docelowe: Działania będą skierowane wyłącznie do grup docelowych z obszaru powiatu kieleckiego w województwie świętokrzyskim, które uczą się, pracują lub zamieszkują na obszarze województwa świętokrzyskiego w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego; w przypadku innych podmiotów – posiadają jednostkę organizacyjną na obszarze województwa świętokrzyskiego.

I. Grupa głównaobjęta bezpośrednim wsparciem, dla której zostanie opracowany IPW: Osoby zagrożone ubóstwem i wykluczeniem społecznym pow.18 r.ż. – 125 os. (36K,89M) w tym:

a) uzależnieni od substancji psychoaktywnych w tym alkoholu 80 os. (6K,74M) pacjenci hostelu-biorą udział w zad.1,2,3,

b) osoby po kryzysach psychicznych, w rozumieniu przepisów o ochronie zdrowia psychicznego, przebywający w środowisku otwartym 45 os. (30K,15M).

II. Otoczenie osób zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz osoby mające wpływ na ich los: 413 os. (282K,131M):

1) rodziny osób zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym z powodu uzależnienia od środków psychoaktywnych lub po/w kryzysach psychicznych oraz osoby mające wpływ na ich los 386 osób (267K,119M) biorą udział w zad. 2,3, z tego:

a) rodziny osób przebywających w hostelach 124 os.(86K,38M )

b) rodziny osób po/w kryzysach psychicznych 70 os. (49K,21M)

c) osoby mające wpływ na los osób zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz decydenci 192 osoby (132K,60M)-uczestnicy forum i wyjazdów studyjnych

2) osoby związane ze świadczeniem usług zdrowotnych, uczestnicy szkolenia terapeuta środowiskowy oraz edukatorzy oparcia społecznego 27 (15K i 12M) biorą udział w zad. 2,3:

a) zespoły leczenia środowiskowego 8 os. (5K,3M) (ZLŚ) terapeuci środowiskowi, terapeuci, lekarze, pielęgniarki, psycholodzy, psychoterapeuci

b) uczestnicy szkolenia terapeuta środowiskowy 10 os. (6K/4M), z tego 1 osoba biorąca udział w szkoleniu to kadra hostelu

c) kadra hostelu 8 osób (3K/5M), z tego 1 osoba bierze udział w szkoleniu terapeuta środowiskowy

d) edukatorzy oparcia społecznego 2 os. (1K/1M).

Okres realizacji projektu: 2020-09-01 – 2023-04-30

Obszar realizacji projektu: (województwo świętokrzyskie, powiat kielecki)

Kwota dofinansowania: 3 827 231,04 zł

Wkład własny: 287 042,33 zł